Rondom de Kerk

Leiden, Leiderdorp,
Stompwijk & Zoeterwoude

De Bakkerij

Diaconaal Centrum De Bakkerij is een complex van gebouwen tussen de Oude Rijn en de Haarlemmerstraat in Leiden, van oudsher een plek voor hulp en dienstverlening van de kerken.

Namen als Barbarakapel, Huiszittenhuis, Soephuis, Turfzaal, Goemoerskamer, Armenbakkerij en Graanpakhuizen herinneren aan de functie die het complex eeuwenlang had in de stedelijke armenzorg. Het complex is sinds 1985 een diaconaal centrum, waar de diaconieën van de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk van Leiden vanaf 1992 samenwerkten. Beide diaconieën fuseerden in oktober 2006 tot Diaconie Protestantse gemeente Leiden.

Vanaf begin 2007 had ook de RK Diaconaal Werker, Ton Snepvangers, in de Bakkerij zijn uitvalsbasis. Ter plekke en elders initieerde, coördineerde en begeleidde hij diaconale activiteiten in de samenwerkende Leidse parochies. Na zijn pensionering in 2022 heeft de samenwerking tussen de parochie en De Bakkerij een andere invulling gekregen.

Op 17 november 2010 hebben de Protestantse en de RK Diaconie een overeenkomst getekend om nog intensiever te gaan samenwerken (zie foto).
Na het ontstaan van de grote parochie HH Petrus en Paulus heeft de RK Diaconie gestalte gekregen in het Parochieel Diaconaal Beraad, dat regelmatig in De Bakkerij bijeenkomt.

Meer informatie  over de Bakkerij en de vele instanties die er wonen: www.debakkerijleiden.nl.

Laatst aangepast op: woensdag, 29 november 2023 29-11-2023