Rondom de Kerk

Leiden, Leiderdorp,
Stompwijk & Zoeterwoude

Pater Jan van Duijnhoven overleden

Pater Jan van Duijnhoven o.f.m. is zaterdag 14 januari in zijn woonplaats Voorhout overleden.
Hij is 81 jaar geworden en tobde al langere tijd met zijn gezondheid. Toch ging hij nog regelmatig voor in de parochiekernen Hartebrug en Lam Gods.

Zijn allerlaatste viering in het Leidse was op Eerste Kerstdag in de Antoniuskerk. Hij is nu op zijn bestemming bij de Vader, maar wij zullen zijn hulpvaardigheid, warmte, wijsheid en milde humor zeer missen!!

Laten we pater Jan in onze gebeden gedenken.

Wilbert van Erp

Lees verder voor het In Memoriam en het gedachtenis prentje.

IN MEMORIAM PATER JAN

Hij was een van de allerlaatste franciscanen in Leiden en bleef betrokken bij de parochie tot zijn laatste snik. Hij belde een paar uur voor zijn plotselinge dood op om zich af te melden voor de viering vorige zondag in de Antoniuskerk. Hij voelde zich niet lekker, maar bood aan de preek op te sturen die hij al klaar had zodat een ander kon invallen.

Het tekent pater Jan, zorgzaam maar ook vol vertrouwen dat we het zonder hem wel zouden redden. Hij was een warm voorstander van lekenvieringen als een mooie eucharistieviering niet mogelijk was.

Zijn overwegingen waren kort en krachtig en de kerk was muisstil om maar niets te missen van zijn broze stemgeluid. Niet in bliksem en donder, maar God laat zich vinden in een zachte bries. Hij liep moeizaam want zijn gezondheid was slecht. Maar geestelijk bleef hij tot het allerlaatst helder.

Vele jaren woonde pater Jan aan de Haagweg in het klooster naast de Leonarduskerk. Hij zorgde samen met pater Ton Peters dat de diaconie en caritas in Leiden een goede plek zou krijgen, ook na het vertrek van de franciscanen eind 2010. De Bakkerij werd mede door zijn toedoen ook een katholieke schuilplaats voor de zwakken in de samenleving.  Hij is ereburger van Leiden geworden.

Pater Jan was een wijs man, mild in zijn oordeel maar kritisch waar nodig. Lang niet alles in de kerk vond genade in zijn ogen. Maar hij verpakte zijn commentaar zo, dat niemand boos kon worden.

Hij was een vriend geworden voor velen van ons, vol belangstelling naar ieders wel en wee. Hijzelf telde niet, hij vond zichzelf maar een werktuig in Gods handen.  We zullen hem erg missen!

 

Geplaatst in: Nieuws
maandag, 16 januari 2017 16-1-2017